Szerzők: DARÓCZY JUDIT DR.

A krónikus vénás elégtelenség és a szövődmények kezelése komplex, multidisciplináris ellátást igényel. Ez az oka, hogy a legtöbb gyakorló orvos ismeretei és gyakorlati tudása elégtelen a vénás elégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez. A kérdés jelentőségét az határozza meg, hogy a súlyos vénás elégtelenség a fejlett országokban a felnőtt lakosság 5 %-át érinti. A kórok a vénás reflux, ami a vénafal hypoxiáját, gyulladását okozza, a fehérvérsejtek enzimeikkel károsítják a bőr kötőszövetét, a hámsejteket, szövethiány alakul ki. A mikrocirkuláció károsodása és nyiroködéma mindig társul a vénás keringési zavarhoz. Az etiopathogenesis ismerete nélkülözhetetlen a hatékony kezeléshez. A lábszárseb fertőződése gyakori, a szakszerű ellátás megköveteli az evidenciákon alapuló kezelési irányelvek ismeretét. Az ellátás pénz-, és időigényes. Megállapít - ható, hogy Europában és az Amerikai Egyesült Államokban az egészségügyi kötségvetés 1,5-2 %-t fordítják a lábszársebek kezelésére. A szakszerűtlen kezelés megsokszorozza az ellátás költségeit, és a betegség negatív szocio-ekonomiai hatása felmér - hetetlen. A krónikus betegek együttműködésének megnyerése a kezelés folytatásában alapvető. Ez a magyarázata, hogy széles körű a törekvés az új gyógy - szerek alkalmazására. Ilyen a szulodexide, a glükozaminoglikánok osztályába tartozó eredeti molekula.

Érbetegségek: 2012/2. - 41-48. oldal

KULCSSZAVAK

krónikus vénás-lymphás elégtelenség, nem-gyógyuló sebek, infekció, evidenciákon alapuló ellátási irányelvek, multiciplináris ellátás, szocioekonomiai hatás, szulodexide kezelés

Szerzők: PROF. DR. PÉCSVÁRADI ZSOLT

A szulodexidet Olaszországban fejlesztették ki és jelenleg több mint 40 országban kapható. A szulodexid igéretesnek tűnik a vascularis kórképek cikkben jelzett eseteiben az eddig szerény terápiás lehetőségeink bővítésében.

Érbetegségek: 2012/1. - 28. oldal

Szerzők: DR. KRASZNY ERIKA, DR. KÖKÉNY ZOLTÁN

A krónikus vénás keringési elégtelenség kialakulásának pontos patomechanizmusa a mai napig nem is-mert. Azonban az utóbbi évek kutatási eredményei egyre inkább arra utalnak, hogy a folyamatban egy gyulladásos komponens is szerepet játszik. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ez indokolja, hogy a bázisterápiának szánótó kompressziós kezelés mellett alkalmazzuk a gyulladásos komponensre is ható, egyéb hatásmechaniznmsaik miatt már eddig is jól bevált, adjuváns gyógyszeres kezelési lehetőségeket, a jól ismert flavonoidokat és a nemrégiben hazánkban is forgalomba került, eszcint tartalmazó készítményt.

Érbetegségek: 2005/2. 63-65. oldal

KULCSSZAVAK

Krónikus vénás elégtelenség, gyulludás, gyógyszerek

Szerzők: BECK JÁNOS, DR. HORVÁTH ILONA

Az elektromágueses hatások a molektiláris építőelemek kémiai kölcsönhatásáért felelős elektron konfigurációkra hatnak, pontosabban az elektronkonfiguráció által meg határozott energiaállapotot igyekeznek befolyásolni. Az energia közlése aktivizálja a kölcsönhatásokat. Ugyanezt teszik a magas frekvenciájú fény-, röntgen- és egyéb sugárzásterápiák is. Az elektromágneses mező terápia nem adja az élet és az egészség fenntartásához szükséges energiát, hanem vezérlő szerepet tölt be. Ennek elérésére döntő jelentőségű a kölcsönhatások aktivizálásához szükséges energia impulzusának formája. Kifejlesztésre került a különböző molekularendszereket a lehető legszélesebb körben és leghatékonyabban aktivizáló, azaz a bio-elektromágneses regulációra (BEMER) irányuló speciális stimulációs jel. Az elektromágneses mező (BEMER) hatására nem közvetlenül az erek, hanem a vérellátást szabályozó mechanizmus lép működésbe. Végül is NO szabadul fel és ez tágítja a kapillárisokat.

Érbetegségek: 2004/4. 135-140. oldal